VEDENKULUTUS SATAAN LITRAAN ASUKASTA KOHTI?

Kestävän kehityksen mallikaupunki Hammarby Sjöstad
on jo lähellä tavoitetta.

Kohtuukäyttö pienentää CO2-päästöjä

Edistääkseen ilmastonmuutoksen torjuntaa Suomen Greenpeace tilasi konsulttitoimisto Gaia Consulting Oy:ltä aihetta käsittelevän tietopaketin. Gaian raportissa todetaan, että Suomi voi helposti pienentää hiilidioksidipäästöjään tehostamalla energiatehokkuutta. Tässä työssä energiansäästöpalveluita tarjoavat yritykset ovat tärkeässä roolissa.

Raportissa todetaan, että suomalaisten kotitalouksien energian kulutuksesta viidennes käytetään veden lämmitykseen, joten veden kulutuksen pienentäminen tuo merkittäviä säästöjä. Nyt suomalaisten päivittäinen vedenkulutus vaihtelee 90-270 litran välillä, keskiarvon ollessa 155 litraa. Jos Suomessa saavutettaisiin 120-130 litran kulutustavoite, se säästäisi energiaa 3,3 miljoonaa TWh vuodessa ja maamme CO2-päästöt pienenisivät 0,8-0,9 miljoonalla tonnilla.

Sata litraa ei ole utopiaa

Veden kulutuksen radikaali pienentäminen ei ole utopiaa. Esimerkiksi kestävää kehitystä tavoitteleva Hammarby Sjöstadin kaupunginosa Tukholmassa pyrkii 100 litran kulutukseen.

Gaia toteaa myös, että vesikalusteiden elinkaari on 15-20 vuotta, mutta niiden täydellinen uusiminen on tuhlausta. Ekologisin tapa on päivittää vanhat vesikalusteet energiatehokkaiksi pienin muutoksin.

Lähde: Gaia Consulting 2008

Gaia Consulting on kansainvälinen ympäristöarviointeihin ja ympäristöjohtamiseen erikoistunut asiantuntija- ja konsulttiyritys.

Hammarby Sjöstadin kuvat Lennart N. Johansson.

energoweb_5-7_07
energoweb_5-7_09