MÄÄRÄTIETOINEN ISÄNNÖITSIJÄ PITÄÄ TALON PUOLTA

Oulussa, Pohjolan Silicon Valleyssä, osataan myös moderni vedensäästö

”Isännöinti on taloyhtiön johtamista”, lukee Isännöintipalvelu Erkki Hanhisalo Ky:n kotisivuilla. Yritys isännöi Oulussa yhdeksääkymmentä  asunto-osakeyhtiötä. Isännöitsijä Erkki Hanhisalo on patistanut niistä jo seitsemänkymmentä toteuttamaan Energo-ohjelman.

Hanhisalo suosittelee terveen maalaisjärjen käyttöä kaikkiin säästötoimiin: ”Nyt kun energiakysymykset ovat kovasti tapetilla, niin niitä hoidetaan pääsääntöisesti kalliilla tavoilla ja määräyksillä. Miksei aloiteta edullisista, yksinkertaisista ja toimivuutensa osoittaneista ratkaisuista, joista Energo-ohjelma on mainio esimerkki. Hanke on hyvä ja kannattava.”

SÄÄSTÖJEN ANSIOSTA VASTIKKEITA VOIDAAN ALENTAA

Päätösten läpivieminen taloyhtiöissä vaatii aikaa. ”Hallitukset suhtautuvat usein varovasti kaikkeen uuteen. Täytyy pystyä osoittamaan, että vedensäästö on taloudellisesti kannattavaa. Ensimmäisen taloyhtiön innostaminen vaati tavallista enemmän jääräpäisyyttä ja määrätietoisuutta, mutta kun tuloksia alkoi tulla, onnistuminen toimi primus motorina. Sen jälkeen muiden taloyhtiöiden hallituksille on ollut helppo perustella vedenkulutuksen järkeistämistä kertomalla, että naapurissa energialasku pieneni 10 prosenttia, vedenkulutus laski 30 prosenttia, investoinnin takaisinmaksuaika on alle vuoden ja se tuottaa taloyhtiölle jo 5000 euroa säästöä joka vuosi.”

”Yhtiökokouksissa vahvin argumentti on se, että vedensäästöohjelman ansiosta vastikkeita ei tarvitse nostaa ja muutamissa taloissa vastikkeita on voitu jopa pienentää”, Hanhisalo kertoo.

Energo-asentajat saavat Hanhisalolta hyvän arvosanan: ”Jälkikäteen täytyy sanoa, että ovat fiksuja poikia. Jos asukkailla oli jotain ongelmaa, pojat ottivat heti yhteyttä ja pistivät asiat saman tien kuntoon.”