IN THE MIDDLE OF NOWHERE,
KESKELLÄ EI MITÄÄN?

20 vuotta systemaattista tuotekehitystä, tutkimusta
ja tehokasta vedensäästöä

KAIKKI ALKOI VENEONGELMASTA

Energo-ohjelman on kehittänyt lieksalainen Innotek Oy. Ennen vedensäästöön erikoistumista yrityksen toimialana oli teollisuuskiinteistöjen tekninen valvonta ja postin saapumisesta postilaatikkoon ilmoittavien signaaliviirien valmistus ja markkinointi.

Toimialan muutos käynnistyi vuonna 1995 yrityksen perustaja Esa Pönkäsen alkaessa rakentaa itselleen venettä. Käytännön miehenä Esa päätti asentaa veneeseensä tavallisen wc-istuimen, mutta huomasi tehtävän mahdottomaksi. Tavalliset wc-istuimet kuluttivat tolkuttomasti vettä. Ne täyttivät veneen septitankin muutamalla huuhtelukerralla.

Esa ei antanut periksi. Kun viisasta ja vedenkäyttöä säästävää huuhteluratkaisua ei löytynyt maailmalta, Esa alkoi keksijäluonteensa mukaisesti etsiä uusia näkökulmia ongelmaan ja testata prototyyppejä. Alku ei näyttänyt lupaavalta, mutta kuten Suomessa on tapana, ratkaisu löytyi saunan lauteilla. Tyttären muki oli unohtunut kellumaan nurinpäin vesisaaviin. Nostaessaan mukia Esalla välähti: vesi pysyy nousevan mukin sisällä vaikka suurin osa mukista on noussut vedenpinnan yläpuolelle. Siitä se lähti. Ensin kehitettiin veden pintajännitystä hyväkseen käyttävä Vetovahti ja siitä jatkettiin kokonaisvaltaisten vedensäästöprojektien suunnittelijoiksi ja toteuttajiksi.

INNOTEK TÄNÄÄN

Innotek Oy on Suomen johtavin taloyhtiöiden, kiinteistöjen, toimitilojen, hotellien  ja taajamien vedensäästämiseen erikoistunut yritys. Energo ja Smart Water ovat Innotek Oy:n rekisteröimiä tavaramerkkejä. Arvomme ja toimintamme kivijalkana on kestävän kehityksen periaate. Otamme sen huomioon kaikissa toimenpiteissämme, suunnittelussa, toteutuksessa ja konsultoinneissa.

TUOTEKEHITYSTÄ JA TUTKIMUKSIA

Innovaatio ristittiin Vetovahdiksi. Tie valmiiksi tuotteeksi oli pitkä ja kivinen. Tuotekehityksen vaatimaa rahoitusta ei löytynyt. Vaikka elettiin ympäristötietoisen 1990-luvun puoliväliä, vedensäästö ei kiinnostanut julkisia rahoittajia ja EU:n projektitukien myöntäjiä.

Tuotekehitystä päätettiin jatkaa omin varoin. Kehitysryhmään kutsuttiin muun muassa maineikas teollinen muotoilija Heikki Koivurova. Protovaihe oli opettavainen. Sen aikana opimme ymmärtämään erilaisten wc-istuiminen mekaniikkaa sekä systemaattisen huollon ja tiivisteiden kestävyyden merkityksen.

Vuonna 1998 päästiin jo asennustöihin. Suomen suurin asuntovuokraukseen keskittynyt yritys VVO oli käynnistämässä yli 40 000 asuntoa käsittävää kokonaisvaltaista energiansäästöohjelmaansa. Vetovahti tuntui VVO:n väen mielestä ainakin kokeilun arvoiselta ratkaisulta.

Pilottiprojekti käsitti 300 VVO:n asuntoa. Tulokset analysoitiin tarkasti. Kuopion teknillinen oppilaitos mittasi kulutusmuutokset ja tutki käyttömukavuutta. Tutkimustuloksilla ja VVO:n ammattilaisen kanssa tehdyllä yhteistyöllä oli valtava merkitys nykyisen Energo-ohjelman kehitykseen.

Pilottiprojektin jälkeen käynnistimme muun muassa tiivistemateriaalien kestävyystutkimuksen Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa.

postilaatikko

Postis, postinkantajan käynnistä ilmoittava signaalilippu, on yrityksemme alkuvaiheen hittituote.

KOTIPAIKKANA LIEKSA, PLACE OF EXCELLENCE

Tänään toimialueemme on koko Suomi. Yrityksemme kotipaikka on Lieksa. Meiltä on usein kysytty, miksi juuri Pohjois-Karjalassa, keskellä ei mitään. Näin olemme vastanneet: Lieksasta on yhtä pitkä matka Ouluun kuin Helsinkiin, joten sijaintimme on logistisesti järkevä ja kustannustehokas. Organisaatiomme on ketterä. Siellä missä meillä on toimintaa, siellä ovat myös materiaalivarastomme ja ihmisemme. Olemme myös siirtymässä paperittomaan ict-ohjattuun raportointiin, joten kotipaikalla ei ole merkitystä.
Lieksa-uskollisuutemme perustuu myös haluun toimia keskellä Pohjois-Karjalan biosfäärialuetta, joka pyrkii edistämään kestävää kehitystä. Lieksa on Saaristomeren lisäksi Suomen ainoa Unescon hyväksymä biosfäärialue. Unesco määrittelee biosfäärialueen termillä place of excellence, mikä tarkoittaa paikkaa huippuosaamista varten eli aluetta, joka tavoittelee ultramodernia ihmisen, luonnon ja elinkeinoelämän harmoniaa.

EDESSÄ ISOT KEHITYSHAASTEET

Nykyisin yrityksemme järkeistää ja huoltaa yli 20.000 huoneiston vesikalusteet vuodessa. Asiakkaamme ovat pääasiassa maamme merkittävimpiä kiinteistönomistajia. Joukossa on myös isännöintiyrityksiä, valtion kiinteistöjä, seurakuntia, hiilivapaaksi pyrkiviä kuntia ja puolustusvoimat. Energo-ohjelma on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi myös useissa hotelleissa, laivoissa ja rautateiden matkustajavaunuissa.
Asentajamme ovat alansa huippuja. Kaikki ovat kokeneita konkareita, jotka tulevat mukavasti toimeen sekä taloyhtiöiden päättäjien että asukkaiden kanssa.

Onnistuneiden projektien päätteeksi kehumme hetken itseämme suomalaisen smart water -ajattelun ja cleantechin edelläkävijöiksi, mutta vain hetken, sillä isompaan ylpeilyyn ei ole varaa. Edessämme on valtavia tulevaisuuden haasteita. Avainsanoja ovat sitoutuminen vettä säästävien kalusteiden, järjestelmien ja palvelukonseptien kehittämiseen, kestävän kehityksen mukainen liiketoiminta, hallittu kasvu, ympäristöarvot ja kaikinpuolinen luonnonvarojen tuhlauksen välttäminen.

Yrityksemme luottoluokitus on AAA. Luotettavuutemme voit tarkistaa osoitteesta tilaajavastuu.fi.